Oefentherapie Mensendieck / Cesar

Oefentherapie Mensendieck / Cesar is een oefentherapie gericht op houding en beweging en het toepassen daarvan in het dagelijkse leven.

De oefentherapie wordt zowel bij mensen zonder klachten (preventief) als patiënten met klachten toegepast. Belangrijk kenmerk van de oefentherapie Mensendieck is het onderzoeken van de plaats van de klacht in het lichaam, de zogenaamde holistische inslag: er wordt niet alleen aandacht besteed aan de klacht, ook de gevolgen voor de rest van je lichaam. Bijvoorbeeld als je last hebt van je enkel zal dat van invloed zijn op je houding en het lopen.

De oefentherapeut Mensendieck

De (psychosomatisch) oefentherapeut Mensendieck / Cesar bij TIGRA Leeuwarden heeft veel ervaring in de Mensendieck behandeling. Vraag gerust naar de mogelijkheden voor een gerichte aanpak van jouw klachten.

De Mensendieck behandeling

Zoals bij iedere fysiotherapie behandeling starten we met een intake. Vervolgens wordt, vaak met behulp van spiegels, samen met jou gekeken naar je houding en hoe je beweegt (bijvoorbeeld hoe je vooroverbuigt, hoe je gaat staan en hoe je loopt).

Afhankelijk van je hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden de doelen van de behandeling bepaald en stellen we samen met jou een behandelplan op.

Hoe werkt Oefentherapie Mensendieck / Cesar?
Uitleg, begrijpen, voelen, toepassen zijn dan de te maken stappen in het veranderingsproces. We bekijken samen de mogelijkheden die je lichaam heeft en welke mogelijkheden je omgeving (bijvoorbeeld de werkplek) aanwezig zijn.

Je leert hoe je de oefeningen kunt toepassen in je werk (in huis, op kantoor, in de werkplaats). Het gaat dan over de werkhouding, indeling werkplek en hoe je beweegt tijdens je werk. Als je begrijpt waarom iets zinvol is en je voelt dat de veranderde houding beter is, dan motiveert dat tot het toepassen van je ervaringen in je gewone doen en laten.

We oefenen 1x per week en bouwen dit langzaam af tot 1x per 2 weken, 1x per maand, zodat het resultaat optimaal blijft. Naast het gebruiken van spieren is ontspannen van spieren zeer belangrijk. Ook het ademen, de diepte van de ademhaling en het ademritme worden bekeken. Het aantal cliënten, waarbij de klachten terugkeren en behandeling weer nodig is, ligt laag.

Tijdens het herstel- en veranderingsproces verwachten we een actieve houding.

Het doel van de behandeling

Je krijgt zelf controle over je klachten door te oefenen en onderdelen toe te passen. Zelfwerkzaamheid en zelfredzaamheid zijn de pilaren van de oefentherapie Mensendieck. Wil jij daar meer over weten? Maak een afspraak!

Wil je meer weten over oefentherapie Mensendieck?
Contact opnemen