Post-COVID klachten

Post-COVID behandeling 

Als je langdurig klachten houdt na een covid besmetting dan noemen we dit Post Covid. Bij TIGRA Leeuwarden kun je een behandeling volgen om je post covid klachten te verminderen. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in Post Covid klachten en kijken bij de intake én tijdens het traject naar alle factoren die herstel belemmerend (kunnen) zijn én je veerkracht verminderen. Zoals het veel ‘aan’ staan en moeite hebben met ‘uit’ kunnen staan. Ervaar jij dat ook? Maak een afspraak, stel niet uit. Dan gaan we samen werken aan jouw (verdere) herstel.

Tijdens onze behandeling werken we in 3 fases:

  • In de eerste 6 weken wordt gewerkt aan lichaamsbewustzijn, wennen aan trainingsprikkels, educatie over belasting/belastbaarheid, acceptatie, zelf effectiviteit. Je leert ‘uit’ staan en krijgt inzicht en (h)erkenning
  • Het vervolg van het traject richt zich op het opbouwen van je functies en vaardigheden in relatie tot je bewegend functioneren door training in onze zaal, waarbij eigen regie erg belangrijk is. Je word én fitter én bewuster en leert andere keuzes te maken en ‘aan’ af te wisselen met ‘uit’. We werken in groepen, zodat je van elkaar kunt leren en je kunt praten met lotgenoten.
  • Wanneer er na een toegenomen fysieke conditie/belastbaarheid Cognitieve klachten over blijven, dan wordt het traject vervolgd met ons specifieke CogniTrain traject. CogniTrain is gericht op functieherstel van cognitieve functies bij cliënten met aanhoudende klachten na een hersenletsel of bij Post-Covid. We maken een duidelijke koppeling naar algemene dagelijkse handelingen, hobby, werk en sociale activiteiten.

Indien nodig werken we intern samen met andere TIGRA Leeuwarden collega’s:

Extra informatie 
De afgelopen jaren hebben we gezien welke gevolgen Corona kan hebben op onze gezondheid en vitaliteit. Zowel mensen die ‘slechts’ milde klachten hebben gehad, als mensen die opgenomen waren in het ziekenhuis komen bij ons voor begeleiding in het na-traject vanwege blijvende corona (Post covid) klachten.

Veel gehoorde klachten zijn:

  • (ernstige) vermoeidheid
  • Problemen met de ademhaling / benauwdheid
  • Problemen met slapen
  • Gespannen / gejaagd gevoel / angst
  • Niet herstellen van inspanning
  • Verlies van spierkracht

Fysiotherapie is een goede manier om aan deze Post-COVID klachten te werken. Bij TIGRA Leeuwarden zijn wij gespecialiseerd in de begeleiding van mensen die Post-covid klachten hebben. Soms werken wij hierbij samen met de slaapoefentherapeut, ademtherapeut of psychosomatisch therapeut, zo kunnen we voor elke klacht de beste begeleiding bieden.

Hoe wordt de behandeling vergoed?

Vanaf maandag 1 juli 2024 valt deze behandeling onder de aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Er geldt een overgangsregeling voor deze behandeling. De overgangsregeling houdt in dat zorgtrajecten die vóór 1 juli 2024 zijn gestart, afgemaakt kunnen worden tot maximaal 1 januari 2025.

Afspraak maken in verband met Post Covid klachten?
Afspraak maken