Reuma

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 reumatische aandoeningen. Bij reuma heb je klachten (aan delen) bij het bewegen van je lichaam.

Symptomen en oorzaak

Alle vormen van reuma kenmerken zich door pijn in de spieren, pezen, botten en/of gewrichten.

De exacte oorzaak van veel reumatische aandoeningen is nog niet bekend. Waarschijnlijk is er sprake van een auto-immuunstoornis, waarbij het afweersysteem ontregeld raakt door een combinatie van factoren, zoals erfelijke aanleg, leefstijl en stress.

Behandeling

Reuma is een aandoening die niet te genezen is. Door op een juiste manier te leren omgaan met reuma kun je controle uitoefenen op de klachten.

Belangrijke onderdelen van de behandeling zijn:

  • Bewegen: door op een juiste manier, ontspannen te bewegen binnen je grenzen blijft de spierconditie en je algehele conditie op peil, of kan je deze zelfs verbeteren. De gewrichten blijven soepel en je kunt leren om bepaalde activiteiten weer op te pakken. De fysiotherapeuten bij TIGRA Leeuwarden helpen je op een goede manier te bewegen. Het bewegen kan ook in onze eigen trainingszaal.
  • Ontspannen
  • Stoppen met roken
  • Verbeteren van je leefstijl en het verminderen van eventueel overgewicht. Bij TIGRA Leeuwarden kun je voor al deze behandelingen terecht. Vraag naar de mogelijkheden.
Heb je reuma en wil je onderzoeken wat wij voor je kunnen doen?
Afspraak maken