BPPD

Wat is BPPD?

BPPD is de afkorting van Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid. Dit is een vorm van draaiduizeligheid die ontstaat bij (plotselinge) veranderingen van houding. Deze duizeligheid kan ontstaan door bijvoorbeeld het omdraaien in bed, overeind komen vanuit lig, om- of omhoog kijken of voorover bukken. Bij BPPD is er iets mis met het evenwichtsorgaan. Het kan optreden na langdurige bedlegerigheid, schedeltrauma, een operatie of ontsteking van het binnenoor (evenwichtsorgaan). In de helft van de gevallen is er geen directe aanleiding voor de klachten te vinden.

Symptomen BPPD

De meest voorkomende klacht is het gevoel dat je omgeving draait of beweegt. Andere mogelijke klachten zijn:
– Misselijkheid en overgeven
– Het gevoel van flauwvallen
– Het verlies van evenwicht of stabiliteit

De aanval van BPPD duurt meestal een paar seconden tot een minuut. De klachten kunnen spontaan verdwijnen binnen enkele weken tot maanden. Maar in sommige gevallen houden de klachten langer aan. Vaak zijn de klachten zo sterk aanwezig, dat bepaalde hoofdbewegingen vermeden worden, met nekklachten tot gevolg.

Behandeling BPPD

De manueel therapeuten bij TIGRA Leeuwarden zijn gespecialiseerd in de behandeling van BPPD klachten. Neem contact op om een intake gesprek te plannen.

Heb jij Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD)?
Afspraak maken