Biofeedback

Wat is biofeedback?

Biofeedback is een methode waarbij we signalen van het lichaam kunnen meten en vervolgens zichtbaar kunnen maken. Bij TIGRA Leeuwarden kunnen we dit meten aan de hand van:

  • Hartslag: hartslagmeter
  • Hartslagvariabiliteit: hartcoherentie / HRV training
  • Spierspanning: EMG Myofeedback
  • Druk tijdens oefenen: Stabilizer® – core stability
  • Energy Control 

Het doel van Biofeedback is dat je leert herkennen wat er gebeurt in je hartslag, hartslagvariabiliteit, spierspanning of druk tijdens rust, oefening of bij emotie of stress. Door het leren herkennen van deze lichaamssignalen kun je ook weer controle uitoefenen op deze signalen. Vaak is na 1 sessie al een leereffect merkbaar.

Spierspanningsfeedback

Bij spierspanningsfeedback wordt de spanning in de spieren gemeten. Wanneer de spierspanning te hoog is, leidt dit vaak tot klachten. Door de spierspanning te meten en zichtbaar te maken krijg je door geluid- en lichtsignalen de mate van spanning te zien/horen. Hierdoor kun je leren tijdens welke houdingen/bewegingen je spieren optimaal te ontspannen en wat de invloed is van specifieke houdingen, bewegingen, spanning, emoties, instellingen werkplek, etc.

Stressmeting

Ons hartritme varieert voortdurend. De tijdsintervallen tussen hartslagen wisselen constant. Dit noemen we hartritme variabiliteit (HRV). HRV geeft ons belangrijke informatie over onze veerkracht en vitaliteit, maar ook over hoe het met je lijf gaat.

We kunnen de informatie uit onze HRV op verschillende manieren gebruiken: voor diagnose en wetenschappelijk onderzoek, maar ook voor feedback over de staat van je lichaam.

Bij TIGRA Leeuwarden gebruiken we Stressjam® voor het meten en trainen van het stresssysteem.

Core strability feedback en training

De Stabilizer Pressure Biofeedback Unit® is een apparaat dat drukveranderingen meet in een met lucht gevulde drukcel. Met de stabilizer is het mogelijk om tijdens specifieke oefeningen de beweging van specifieke lichaamsdelen te meten. Op die manier kun je leren om stabiliteit te creëren in specifieke lichaamsdelen waarbij je direct feedback krijgt.

Virtual Reality mindset training / stressjam

Hoe kan ik stressvrij worden? Dit is een vraag die we vaak horen. Het antwoord is simpel: dat kan niet. Het op de juiste manier inzetten van stress kan wel!

Welkom in de wereld waar je hersenen geactiveerd, gekneed en getraind worden door moderne technologie. Met een Virtual Reality game wordt door middel van coaching de stressmindset getraind. De werknemer leert de werking van het eigen stresssysteem heel precies kennen en deze positief te gebruiken.

Wat houdt de stressjam training in? 
In vier sessies van 60 minuten leert je je eigen stresssysteem kennen en wordt de stressmindset getraind. Er wordt aangeleerd om stress positief te gebruiken. Het herkennen van stress is een belangrijk onderdeel van stressmanagement, want zelfs positieve stress kan veranderen in stress die je gezondheid aantast. Tijdens de sessies wordt gebruik gemaakt van situaties uit het dagelijks leven.

Hoe werkt de stressjam game? 
Met de game ga je op avontuur naar een exotisch eiland, waar je in verschillende levels uitdagende opdrachten moet uitvoeren. Zo moet je bijvoorbeeld glazen stressballen verplaatsen. Dit lukt alleen als je het juiste stressniveau hebt bereikt. Anders valt de bal uit je handen. In een ander level moet je boze wespen kalmeren door jezelf te ontspannen. Zo voorkom je dat ze je steken en je een leven verliest. In de moeilijkste levels moet je lianen beklimmen en op deze manier een ravijn oversteken. Maar pas op! Als je niet het juiste stressniveau hebt, passend bij de kleur liaan, val je naar beneden.

Tijdens het spel draag je een biofeedbackband, die onder andere je hartslag meet gedurende de game. De adviseur kan op de laptop meekijken en kan in de gaten houden wat de hartslag en ademhaling is. De theorie hierachter is dat mensen voortdurend bezig zijn zich aan te passen aan de eisen die de omgeving stelt. Soms moeten we ineens extra alert zijn en op een ander moment zak je weer even in ontspanning. Stressreacties zijn dus te meten door het volgen van de hartslag. En dat is precies waar het in de game om draait.

Vergoeding
De vergoeding van Stressjam bij TIGRA Leeuwarden kan via je werkgever of arbeidsgerelateerde instanties lopen. Maar je kunt de Stressjam sessies ook zelf betalen. Wil je de kosten weten voor een Stressjam training in Leeuwarden? Neem contact met ons op!

Brainjam
Naast de VR game, werken we met een app op de telefoon, waarin we direct jouw stresssysteem kunnen volgen. Hierdoor komen we er samen tijdens de behandeling, training of ontspanning snel achter wat werkt voor jou om óf te focussen, óf juist te ontspannen!

 

Wil je ontdekken welke vorm van Biofeedback bij jou past?
Contact opnemen