CogniTrain

Bij TIGRA Leeuwarden kan een behandeling op basis van functieherstel en breinplasticiteit van Niet Aangeboren Hersenletsel worden gevolgd, dan wel voortgezet. Deze specifieke CogniTrain training is gericht om ontstane disbalans in onze hersenen te herstellen. We boeken al jaren veel succes met het door ons ontwikkelde CogniTrain training traject.

Voor wie is het CogniTrain traject ontwikkeld? 
CogniTrain is een traject voor mensen met klachten na Niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De training bestaat uit een intensief traject van 3 maanden of 24 trainingen.

Deze intensieve training op basis van breinplasticiteit bestaat wekelijks uit twee trainingen bij TIGRA Leeuwarden en drie trainingen thuis. Tijdens de training wordt gewerkt aan doorbloeding, rust en ademhalingsinstructies. Daarnaast voer je fysieke, cognitieve en auditieve oefeningen uit in combinatie met evenwichtsverstoringen. De training is uitdagend, divers en wordt afgesloten met intensieve rust.

 1. Interval training (basis of cognitief) (20-30 min)
 2. Specifieke breinplasticiteitstraining (20-30 min)
 3. Intensieve ontspanning (20-30 min)

Je wordt door één van onze ervaren fysiotherapeuten begeleid bij fysieke, cognitieve en balanstrainingen. Indien nodig krijg je 1:1 behandeling van nek/schouderregio (voorwaardenscheppend) en/of coaching in het leren ontspannen en herstellen. Je krijgt adviezen over voeding, beweging en thuistraining. Indien nodig word je doorverwezen naar een oogspecialist, voedingscoach of slaapfysiotherapeut.

Hoe werkt CogniTrain?
Dit trainingsprogramma is gebaseerd op het feit dat onze hersenen kunnen worden getraind, onze hersenen zijn ‘plastisch’.  Door cognitieve (verstandelijk) training te combineren met beweging kunnen de hersenen nieuwe verbindingen aanleggen, groeien en functies herstellen.

Niet-Aangeboren Hersenletsel

Een Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is in te delen in twee soorten:

Traumatisch hersenletsel

Bij traumatisch hersenletsel is het letsel ontstaan door een oorzaak buiten het lichaam, zoals een val van een trap, een botsing in het verkeer of een harde klap op het hoofd bij een vechtpartij. Voorbeelden hiervan zijn een hersenschudding of een hersenkneuzing.

Niet-traumatisch hersenletsel

Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam. Voorbeelden van niet-traumatisch hersenletsel zijn:

 • Beroerte/Cerebro Vasculair Accident (CVA): herseninfarct (afsluiting bloedvat), hersenbloeding.
 • Infectie: hersenen (encefalitis), hersenvliezen (meningitis), bloed (sepsis), gezwel/tumor, vergiftiging/intoxicatie (drugs, alcohol).
 • Zuurstofgebrek (hypoxie/anoxie), ten gevolge van: hartstilstand, reanimatie, bijna-verdrinking, afsluiting luchtpijp, rookvergiftiging, epilepsie, waterhoofd/hydrocephalus, stofwisselingsaandoeningen.

De gevolgen van NAH zijn niet altijd zichtbaar en bevinden zich op verschillende vlakken:

 • lichamelijk (o.a. vermoeidheid, bewegingsstoornissen, evenwichtsproblemen),
  cognitieve functies (o.a. informatie verwerken, prikkels verwerken, aandachtsproblemen, korte- en lange termijngeheugen)
 • persoonlijk (o.a. gedragsverandering, verandering persoonlijkheid, relaties)
 • visueel (o.a. problemen met lezen, scherpstellen, autorijden, verdragen van licht)
 • auditief (o.a. verdragen van geluid, plaatsen van de bron van het geluid)
 • zenuwstelsel (o.a.; voortdurend ‘aan’ staan, moeite om te ontspannen, slecht slapen).

Deze gevolgen hebben impact op jou als persoon, je relaties, maar vaak ook op je werk.

Nazorg Cognitive FX (Utah)

Sinds een aantal jaren is het mogelijk om, bij Cognitive FX (CFX) in Utah (Amerika) een intensief behandelprogramma te volgen. De resultaten zijn veelbelovend, hoopgevend en de patiëntervaringen zeer positief.

Onderdeel van het protocol van CFX is dat, na een intensieve week in Utah, het behandelprogramma thuis wordt voortgezet. Bij TIGRA Leeuwarden verzorgen we voor veel cliënten deze nazorg, zodat je opgedane ervaringen en resultaten ook thuis goed kunt voortzetten.

Vergoeding Cognitrain traject 

Het CogniTrain programma bestaat uit een standaard tarief en een abonnement voor 3 maanden/24 trainingen. Het standaard tarief valt onder fysiotherapie en wordt afhankelijk van je zorgverzekering vergoed vanuit het aanvullende pakket. We informeren je graag over de mogelijkheden in combinatie met je werkgever, uitkeringsinstantie of anderzijds.

Wil je meer weten over CogniTrain?
Contact opnemen

Wil je blijven sporten na CogniTrain?

Na het CogniTrain traject kun je blijven sporten bij TIGRA Leeuwarden. Er is een goede en gemoedelijke sfeer bij ons in de praktijk en de training zaal. Iedereen is welkom, je kunt jezelf zijn. Het fitness concept bij TIGRA Leeuwarden sluit mede daardoor prima aan op het CogniTrain programma. Je kunt op je eigen niveau sporten en er is altijd een deskundige trainer in de zaal.

Ook als je het CogniTrain niet volgt kun je je aanmelden voor fitness, er zijn meerdere vormen om fit te blijven. Zo kun je naast fitness ook pilates, personal/duo training of een buiten training bij ons volgen. Bekijk het rooster om jouw mogelijkheden te bepalen.

Meld je direct aan voor fitness bij TIGRA Leeuwarden! En kom (weer) lekker in je vel!

Wil je meer informatie over Fitness?
Contact opnemen