DeFit

Wanneer je depressieve klachten ervaart krijg je in Nederland vaak medicatie voorgeschreven en/of word je verwezen naar de psycholoog. De wachtlijst bij de psycholoog is doorgaans lang. Bij TIGRA Leeuwarden kun je zélf op een actieve manier werken aan je depressieve klachten. We lichten dit graag aan je toe.

DeFit is effectiever

Zoals blijkt uit een ‘umbrella-review’ van de University of South Australia’ is fysieke activiteit anderhalf keer zo effectief als therapiegesprekken en medicatie bij de behandeling van mentale aandoeningen zoals depressie en angststoornis.

Met de huidige wachtlijsten bij de psychologen en het enorm grote medicatiegebruik in Nederland is het hoog tijd om van bewegen een eerste keus interventie te maken in Friesland, dat is onze mening bij TIGRA Leeuwarden.

Wat is DeFit?

Reeds in 2011 ontwikkelden wij, op verzoek van een betrokken huisarts, het DeFit protocol: een fysiek trainingsprogramma dat werkt volgens protocollen en bedoeld is voor mensen met depressieve klachten. In dit programma kunnen cliënten tot maximaal 12 weken lang, 2x per week 60 minuten trainen onder begeleiding van een (psychosomatisch) fysiotherapeut. Het doel is om de mentale klachten te verminderen en zelfredzaamheid ten aanzien van het bewegen te vergroten. We hebben jarenlange ervaring met deze effectieve aanpak!

DeFit op maat

Tijdens de eerste training testen we met jou wat jouw bereik is in bewegen. Op die manier kunnen we het programma precies op jouw huidige conditie en kracht afstemmen. De training is altijd op maat en wordt ook qua oefeningen afgestemd op jouw voorkeuren. In het programma ligt het accent op bewegen: ‘niet lullen maar poetsen’.!

Voor wie is DeFit?

DeFit is geschikt voor diverse doelgroepen. De huisarts verwijst dikwijls naar ons door, maar je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig.

– Patiënten die doorverwezen worden met een gediagnosticeerde depressie.
– Patiënten met een gediagnosticeerde depressie die vanuit de GGZ voor runningtherapie aangemeld worden, dit komt bijvoorbeeld voort vanuit een te slechte conditie of te laag ingeschatte belastbaarheid op basis van gewicht en/of gewrichtsklachten etcetera.
– Patiënten die worden doorverwezen met klachten van somberheid, waarbij (nog) geen diagnose is gesteld.
– Patiënten die op de wachtlijst staan voor therapie voor depressie bij een GGZ.

Exclusiecriteria DeFit

Als de volgende zaken aan de orde zijn, dan kun je je niet aanmelden bij TIGRA Leeuwarden voor DeFit.

  • Co-morbiditeit, waardoor training door middel van beschreven methode niet haalbaar is of risicovol is, bijvoorbeeld bij patiënten met diabetes mellitus in combinatie met een ontregelde suikerspiegel.
  • Patiënten waarbij naast een gediagnosticeerde depressie ook andere ernstige psychopathologie aanwezig is, die te complex is voor de 1e lijns fysiotherapeut.
  • (Ernstige) suïcidale-dreiging.

Wil je het artikel lezen over het onderzoek naar de werking van beweging?
https://bjsm.bmj.com/content/early/2023/03/02/bjsports-2022-106195

Wil een afspraak maken voor DeFit bij TIGRA Leeuwarden?
Contact