McKenzie Methode® bij o.a. rugklachten

 

Stap 1, de diagnose

De Mechanische Diagnose en Therapie® (MDT) begint met een vraaggesprek of intake bij de McKenzie fysiotherapeut bij TIGRA Leeuwarden. Zij start met het gedetailleerd in kaart brengen van je symptomen. Daarna wordt je gevraagd om een aantal bewegingen te doen en/of bepaalde houdingen te laten zien, zodat er een goed beeld van jouw situatie kan worden verkregen. Het gaat dan vooral om het gebruik van herhaalde bewegingen in plaats van één enkele beweging. De manier waarop je symptomen en je beweeglijkheid veranderen tijdens deze herhaalde bewegingen, geeft onze fysiotherapeut inzicht om tot jouw mechanische diagnose te komen.

McKenzie therapie is maatwerk

Elke pijn/syndroom heeft zijn unieke karakter, dit wordt gekenmerkt door specifieke reacties van pijn en bewegelijkheid op houdingen en herhaalde bewegingen, zoals je dat in je dagelijks leven ervaart. Met Mechanische Diagnose en Therapie® wordt bepaald welke houding en oefening voor jouw klacht op dit moment het beste is. Dit hoeft niet voor een ieder hetzelfde te zijn. Ook kunnen we met Mechanische Diagnose en Therapie® snel bepalen of deze therapie wel de beste keuze voor jou is of dat je meer baat hebt bij een van onze andere behandelmethodes bij TIGRA Leeuwarden. We hebben fysiotherapeuten die elk veel specialisaties in huis hebben. Op deze manier weet je dat je altijd de behandeling krijgt die bij jouw pijn/klacht past.

Advies

Met behulp van de informatie uit het onderzoek, geeft de fysiotherapeut je specifieke oefeningen. Je krijgt advies over houdingen die je tijdelijk moet vermijden of juist tijdelijk wel moet doen. Indien nodig helpt de fysiotherapeut je met het oefenen met manuele technieken totdat je er zelf mee aan de slag kunt. Het doel is om je zo effectief mogelijk te behandelen in zo weinig mogelijk fysiotherapie behandelsessies.

Oefeningen die je vijf tot zes keer per dag uitvoert, hebben in een kortere periode een grotere effect dan een behandeling één of twee keer per week door de fysiotherapeut. De nadruk ligt dus op jou, je wordt actief betrokken bij deze behandeling. De meeste mensen kunnen zichzelf op deze manier succesvol behandelen.

Samen werken aan preventie

Door te leren hoe je je klachten of pijn zelf kan behandelen, verhoogt direct ook je kennis om het risico van een terugval te verminderen. Je leert terugkerende symptomen sneller herkennen, waardoor je op een veilige en effectieve manier de controle neemt over je bewegingsapparaat. Terugkerende pijn/klachten kun je beter voorkomen door zelf thuis oefeningen toe te passen. Onze McKenzie therapeut bij TIGRA Leeuwarden behandelt je, maar leert je de oefeningen ook zelf te doen om terugval in pijn te voorkomen en een sneller (verder) herstel mogelijk te maken.

Voor wie is de McKenzie methode geschikt?

Als u ja antwoord op meer dan 4 vragen, dan kan de McKenzie Methode je vooruit helpen. Als je ja hebt geantwoord op 3 of minder vragen,  dan heb je een gespecialiseerd onderzoek en behandeling nodig. Ook dan kun je contact opnemen met één van onze fysiotherapeuten die is opgeleid in de McKenzie methode.

 • Zijn er periodes op de dag dat je geen pijn hebt? Al is het maar 10 minuten?
 • Is de pijn beperkt tot gebieden boven uw knie of boven de elleboog?
 • Heb je vaker dan één keer last gehad van lage rug- of nekpijn in de afgelopen maanden of jaren?
 • Verergerd je pijn tijdens of direct na langdurig buigen of bukken; zoals bij het opmaken van een bed, stofzuigen, tuinieren, etc?
 • Heb je meer pijn na een langere tijd zitten of tijdens het opstaan vanuit een zittende positie? Dat wil zeggen tijdens of na het tv-kijken of werken aan de computer?
 • Associeer je je pijn met één bepaalde activiteit, maar ben je over het algemeen vrij van pijn wanneer je deze activiteit niet uitoefent?
 • Heb je meer last als je inactief bent of gaat het niet beter als je actief bezig bent?
 • Neemt je lage rugpijn af als je op de buik ligt? (Het is mogelijk dat je je een minuutje slechter voelt voordat de pijn afneemt, in dat geval is het antwoord op deze vraag ja).
 • Neemt uw lage rugpijn af wanneer je wandelt?

Als je een van de volgende klachten hebt:

 • Ischias (Uitstralende pijn vanuit de rug naar één of beide benen)
 • Gewrichtspijn in de heupen of billen, schouders of bovenarmen
 • Moeite met buigen als gevolg van stijfheid of pijn in de onderrug
 • Pijn die begint in de rug of de nek en lijkt te verspreiden naar de billen of schouders
 • Wisselende tintelingen of gevoelloosheid in de voeten of handen
 • Zeurende pijn in de ellebogen of knieën, die niet verbeteren door een behandeling van deze gewrichten,

Ook dan kun je contact opnemen met één van onze MDT McKenzie fysiotherapeut. Ze zijn opgeleid om alle gebieden van het bewegingsapparaat te beoordelen en te diagnosticeren, zodat je pijn en/of stijfheid kunt verminderen en adviezen krijgt hoe je je werk of dagelijkse activiteiten beter kunt uitvoeren.

Wil een afspraak maken voor McKenzie® therapie bij TIGRA Leeuwarden?
Contact