ASITT therapie

Als je een letsel in het hoofd en/of nek gebied hebt gehad, kan dit soms leiden tot chronische klachten. Mensen die bijvoorbeeld een whiplash of hersenkneuzing hebben gehad, kunnen last blijven houden van o.a. duizeligheid, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en/of geluid. Deze combinatie van klachten kan veroorzaakt worden door een sensorische integratie stoornis. We zien dit o.a. ook na Covid-19 besmetting, na chemo, na een hevige burn-out of depressie of na een langdurige IC opname. Wat kun je hier aan doen? Afhankelijk van je klachten en/of benodigdheden kan ASITT individueel of in een groep effectief ingezet worden.

ASITT therapie is een intake en behandelvorm voor volwassenen, waarbij een *sensorische integratie stoornis aanwezig is. Deze ASITT behandeling kun je bij TIGRA Leeuwarden volgen. Collega Era Pirenne, psychosomatisch oefentherapeut mensendieck, slaapoefentherapeut & Mc Kenzie therapie is ASITT therapeut en kan je hiermee helpen. Ook onze (Oncologisch) fysiotherapeut Nadieh Kikstra is ASITT therapeut. Era en Nadieh zijn in Friesland een van de weinige eerstelijns oefen/fysiotherapeuten waar de ASITT gevolgd kan worden, meestal wordt dit in de Revalidatiecentra ingezet. 

*Sensorische integratie betekent dat de informatie van alle zintuigen goed verwerkt wordt in de hersenen, zodat je op de juiste manier kunt reageren. Dat is ook gelijk het doel van deze ASITT therapie.

Heb je te maken gehad met een letsel in het hoofd of de nek? Herken je deze (combinatie van) klachten en wil je hiervoor een afspraak maken met één van onze ASITT therapeuten? Laat het ons weten via de link onderaan de pagina.

 

Collega Era Pirenne met een cliënte in onze trainingszaal.

Wat is ASITT?

De Amerikaanse mevr. Jean Ayres ontwikkelde rond 1960 een methode voor kinderbehandeling: Sensorische Integratie (S.I.). Principes uit deze methode lijken een positieve invloed te hebben op het normaliseren van over- en onderregistratie van de prikkelverwerking van houdings- en bewegingsgevoel bij volwassenen na een letsel in het hoofd/nek gebied. In veel gevallen levert deze Asitt behandeling bij TIGRA Leeuwarden een betere structuur en strategie op om problemen in het dagelijks leven op te lossen.

ASITT staat voor Adult Sensory Integration Timmerman Treatment, we werken hierbij volgens een intake, een observatie- en behandelprotocol.

Het ASITT protocol wordt ingezet bij klachten door verminderde sensorische integratie zoals;

 • duizeligheid, zweverig gevoel, gevoel van onbalans
 • overgevoeligheden voor licht, geluid en andere zintuiglijke prikkels
 • moeite met concentreren, plannen, geheugenproblemen
 • hoofdpijn, druk in het hoofd
 • niet tegen drukte kunnen
 • misselijkheid, zweten, het warm of koud hebben.

Deze klachten ontstaan soms na COVID-19 infectie, hoofd/nektrauma (whiplash, post-commotioneel syndroom), chemo, CVA/TIA, etc. De klachten zijn wisselend, geven altijd vermoeidheid en kunnen het functioneren thuis en op het werk gedeeltelijk of geheel belemmeren. Ook het sociale leven kan sterk bemoeilijkt worden.

Wat houdt de ASITT therapie in?

De ASITT behandeling bij TIGRA Leeuwarden bestaat uit:

 • Informatie over zintuiglijke informatieverwerking en de invloed hiervan op je dagelijkse bezigheden.
 • Compensatiestrategieën die je kunt inzetten om prikkels die je slecht verdraagt beter te herkennen en te verwerken.
 • Gewenningsoefeningen om prikkels weer goed te kunnen registeren en verwerken in je dagelijkse bezigheden.
 • Een sensorisch activiteiten programma: Welk effect heeft een prikkelverwerking op jou.
 • Een inventarisatie van je activiteiten niveau, om dit te verhogen nemen we de dag en weekindeling met je door.

Spreekt dit jou aan? Neem contact met ons op.

Hoe werkt het ASITT protocol?

Het doel van het ASITT* protocol is om weer meer regie te krijgen over je dagelijks handelen: Je leert hoe je meer grip kunt krijgen op alle zintuigprikkels die binnenkomen (o.a. door rustiger, slimmer te bewegen en de juiste activiteiten te kiezen) je leert hoe je jouw reactie op belastende prikkels kunt dempen.
Door daarnaast ook rustig en systematisch zintuiglijke gewenningsoefeningen te doen zal je geleidelijk aan weer meer zintuiglijke prikkels kunnen verwerken met minder overprikkelingsklachten.

Resultaat van de oefeningen: de dagelijkse bezigheden kunnen na verloop van tijd gemakkelijker worden uitgevoerd met minder overprikkeling, minder vermoeidheid en een betere aandacht.

Afspraak maken voor ASITT therapie?
Contact
Meer informatie over ASITT therapie?
Contact
Nadieh Kikstra
(Oncologisch) Fysiotherapeut, Cognitief Trainer CogniTrain bij NAH, GLI coach, ASITT therapeut
Lees meer
Era Pirenne
Psychosomatisch oefentherapeut, therapeut Cesar / Mensendieck, Slaapcoach en ASITT therapeut
Lees meer