In april 2023 kwam ik bij TIGRA Leeuwarden terecht met Post COVID klachten, Anita vertelt haar verhaal

Ik kan het iedereen aanraden die dit soort klachten heeft!

Al een aantal maanden was alle energie weg en werd mijn wereld steeds kleiner. Werken lukte niet meer. Autorijden was lastig want mijn hoofd was niet helder en ik kon niet meer snel reageren. Ik kon niet meer tegen muziek. Behalve naar de supermarkt, kwam ik weinig nog buitenshuis.

Nadat ik bij de Long COVID poli in het MCL was geweest, kreeg ik een doorverwijzing naar TIGRA Leeuwarden. Daar kon ik heel snel terecht. Eerst heb ik een aantal keren een individuele afspraak gehad met Bryon. Hij herkende mijn klachten en ook begreep hij hoe ik me voelde. Daarna kwam ik in een klein groepje. Er was voldoende tijd voor iedereen om de verhalen te delen. Steun en ook weer herkenning te krijgen van de anderen. Een lach en heel vaak ook een traan. Dat kon ook allemaal en voelde vertrouwd. We leerden ontspannen. En we leerden om weer even “uit” te staan. Ik (en veel anderen met mij met Long COVID) stonden altijd “aan”. Alles meekrijgen en jezelf voorbij lopen. Dat kon nu niet meer, alles koste energie. Door meditatie leerden we te ontspannen en te luisteren naar ons lichaam. We kregen ademhalingsoefeningen. Dat was goud waard! Ik ademde ook steeds veel te kort in. Anders ademen gaf me veel extra lucht.

Na een aantal weken ben ik naar de COVID Fysiek groep gegaan. Ook weer onder begeleiding van Bryon. Een trainingsschema maken was even een uitdaging. Want mijn fysieke conditie was nog heel ver weg. Alles was gericht op jezelf niet voorbij lopen. Je bent ineens in een oefenzaal waar ook andere mensen aan het sporten zijn. Met alle bijbehorende geluiden en de muziek in de oefenzaal. Als ik een oefening had gedaan, ging ik daarna zitten totdat ik me goed genoeg voelde om weer een andere oefening te doen. Soms zat ik wel een kwartier uit te rusten om daarna 5 minuten een oefening te doen. Niemand kijkt daar raar van op. Dat voelt heel fijn en veilig. Ook Bryon bleef goed op me letten of ik niet te snel een oefening op wilde bouwen. Als hij merkte dat je een dag niet goed in je vel zat, nam hij je mee naar zijn kamer en kon je je verhaal kwijt. Ik merkte dat de conditie iets vooruit ging maar dat ik wel heel erg vast liep in het denken en doen tegelijk. Bijvoorbeeld autorijden, werken, gesprekken voeren.

In overleg met Bryon ben ik begonnen aan de CogniTrain. Eerst weer een vragenlijst ingevuld waaruit bleek wat mijn klachten nog waren. Bryon en Jonathan begeleiden mij om beurten. Vooral de eerste keren ontzettend intensief, maar ook leuk. Met CogniTrain ga je eigenlijk denken en doen tegelijk. Doel is om een deel van je hersenen te activeren wat nu niet goed meewerkte. En dat zijn steeds weer andere verschillende opdrachten. Al na een aantal sessies merkte ik een groot verschil. Er was weer ruimte in mijn hoofd. Ik kon weer nadenken. En ik kon meer prikkels aan. Belangrijk bleef al die tijd om goed mijn rust te nemen. Tegelijkertijd bouwde ik ook mijn werk op. Dat ging steeds beter.

Nu ben ik een maand klaar met de CogniTrain en werk ik alweer 65%* van mijn uren. Ik kan weer muziek luisteren. Ik kan weer rustig aan sociale activiteiten ondernemen.

Kortom, TIGRA Leeuwarden heeft er voor gezorgd dat ik mijn leven weer terug heb gekregen. Ik kan het iedereen aanraden die dit soort klachten heeft!

* Inmiddels werkt Anita weer volledig.

We zijn super trots op jou Anita. Ga zo door! We zijn blij dat we je weer veerkracht hebben kunnen geven.