Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen wij informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die jij aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van jouw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing

Tinnitus en hyperacusis

Onze hersenen verwerken constant de geluiden om ons heen. Geluiden die we als onbelangrijk beschouwen of die als niet-bedreigend worden beoordeeld, nemen we wel waar, maar we schenken er weinig aandacht aan. Dit kunnen achtergrondgeluiden zijn, zoals het ruisen van de wind, het gezang van vogels, het geluid van een kabbelend beekje of de branding van de zee. Ook de geluiden van spelende kinderen of verkeer op de achtergrond vallen hieronder. Wanneer onze oren goed functioneren, ons lichaam gezond is en ons emotionele welzijn in balans is, kunnen we deze geluiden als normaal beschouwen. Ze zijn vertrouwd en passen in onze omgeving.

Wat is tinnitus

Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd. Zoals een piep, een ruis of een fluittoon. Dit kan vervelend zijn en bij sommige mensen leiden tot allerlei problemen, zoals moeite met slapen of je aandacht ergens bijhouden. Als je tinnitus hebt, dan hoor je in je hoofd of je oren één of meer geluiden die niet vanuit je omgeving komen en wat er eigenlijk niet is. Het kan zijn dat het geluid soms zachter klinkt of even verdwijnt. Maar het is ook mogelijk dat je het de hele dag door hoort.

Niet iedereen met tinnitus hoort hetzelfde geluid. Zo kan het klinken als sissen, zoemen, brommen, piepen, fluiten, rinkelen, klikken, knisperen of ruisen. Het kan ook een combinatie van hoge en lage tonen zijn of het ritme van je hartslag hebben. Heel soms hoor je een melodie (zonder zang die verstaanbaar is). Het kan in relatief zeldzame gevallen zelfs een melodie zijn (zonder verstaanbare zang).

Wat is hyperacusis?

Hyperacusis is een aandoening waarbij iemand extreem gevoelig is voor gewone geluiden die anderen als normaal ervaren. Dit kunnen bijvoorbeeld het ritselen van een krant of het geluid van een afzuigkap zijn. Mensen met hyperacusis vinden dergelijke geluiden vaak niet alleen storend, maar zelfs pijnlijk. Gewoonlijk betreft het hoge of harde geluiden, zoals het breken van servies, het geluid van een alarm of luide stemmen van kinderen. Net als bij tinnitus (oorsuizen) kunnen de symptomen sterk variëren per persoon. Sommige mensen hebben alleen last van specifieke geluiden met een bepaalde frequentie of intensiteit, terwijl anderen vrijwel elk geluid als ongemakkelijk ervaren.

Meest voorkomende oorzaken van tinnitus en hyperacusis

Je kunt plots last van tinnitus en hyperacusis krijgen, maar het kan ook langzaam ontstaan. Bijvoorbeeld als je hersenen al jaren hard moeten werken, omdat je minder goed kunt horen dan je denkt. Gehoorverlies is dan ook de meest voorkomende oorzaak, maar het kan ook ontstaan door emotionele disbalans of fysieke klachten. Soms kan de overgevoeligheid voor geluiden zelf ook emotionele reacties oproepen, waardoor iemand zich angstig, bezorgd of extra gespannen kan voelen door de harde geluiden die ze ervaren.

Hiernaast kan Tinnitus ook ontstaan na een harde klap op je hoofd (Niet Aangeboren Hersenletsel), na een beroerte, of nadat je lange tijd veel stress of spanning hebt gehad.

Andere oorzaken van tinnitus en hyperacusis kunnen zijn:

  • Nek- en hoofdtrauma
  • Akoestisch trauma door bijvoorbeeld explosieven (vuurwerk) of impulsgeluiden zoals een schot van een geweer.
  • Door bijwerkingen van bepaalde medicijnen of door operaties
  • Chronische oorontstekingen
  • Auto-immuun ziekten

Klachten die kunnen ontstaan als gevolg van tinnitus en hyperacusis

Binnen TIGRA Leeuwarden zien we veel mensen met tinnitus of hyperacusis bij patiënten die bij ons komen i.v.m. Cognitieve klachten door Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), licht traumatisch hersenletsel, hoofdtrauma na ongeval, bij Post-COVID of na lange periode van stress. Diverse behandelmethodieken blijken hierbij goed te werken. Bekijk hier onze behandelingen voor tinnitus of hyperacusis.

Heb jij last van tinnitus of hyperacusis?
Afspraak maken