Wij gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen wij informatie over jouw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die jij aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van jouw gebruik van hun services.
Loop niet langer rond met aanhoudende pijnklacht(en), werk aan (verder) herstel. Wij helpen je naar veerkracht in je leven. Neem contact op voor een intake afspraak.
Home Fysiotherapie Klachten Duizeligheid
Onder duizeligheid wordt verstaan: Het gevoel dat beleefd wordt als de relatie tot de ruimtelijke omgeving verstoord is. Duizeligheid is altijd een symptoom, het is nooit een zelfstandig ziektebeeld.
Duizeligheid is een veelgehoorde klacht
Als hoofdklacht komt het voor bij 3 tot 14% van de patiënten die een huisarts bezoekt en is een veelvoorkomend probleem. Het is ook een klacht die sterk leeftijdsafhankelijk is. Duizeligheid kan als zeer problematisch worden ervaren: zij brengt de mens letterlijk en figuurlijk uit balans. Er kan een gevoel van onzekerheid ontstaan dat zich over alle aspecten van het dagelijkse leven uitstrekt. Zeker bij oudere mensen kan het soms leiden tot verlies van zelfstandigheid. De behandeling van duizeligheid en/of draaierigheid kan bestaan uit fysiotherapie. Voordat gestart wordt met behandeling wordt er een uitgebreide intake en onderzoek gedaan. Een fysiotherapeutische behandeling van de klachten heeft in het gros van de gevallen een gunstig effect.
Er zijn verschillende vormen van duidelijkheid. De 2 meest voorkomende en gediagnosticeerde zijn BPPD en PPPD.
BPPD is de afkorting van Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid. Dit is een vorm van draaiduizeligheid die ontstaat bij (plotselinge) veranderingen van houding. Deze duizeligheid kan ontstaan door bijvoorbeeld het omdraaien in bed, overeind komen vanuit lig, om- of omhoog kijken of voorover bukken. Bij BPPD is er iets mis met het evenwichtsorgaan. Het kan optreden na langdurige bedlegerigheid, schedeltrauma, een operatie of ontsteking van het binnenoor (evenwichtsorgaan). In de helft van de gevallen is er geen directe aanleiding voor de klachten te vinden.
De meest voorkomende klacht is het gevoel dat je omgeving draait of beweegt. Andere mogelijke klachten zijn:
– Misselijkheid en overgeven
– Het gevoel van flauwvallen
– Het verlies van evenwicht of stabiliteit
De aanval van BPPD duurt meestal een paar seconden tot een minuut. De klachten kunnen spontaan verdwijnen binnen enkele weken tot maanden. Maar in sommige gevallen houden de klachten langer aan. Vaak zijn de klachten zo sterk aanwezig, dat bepaalde hoofdbewegingen vermeden worden, met nekklachten tot gevolg.
De manueel therapeuten bij TIGRA Leeuwarden zijn gespecialiseerd in de behandeling van BPPD klachten. Neem contact op om een intakegesprek te plannen.
PPPD is de afkorting van Persisterende Positionele Perceptie Duizeligheid. PPPD is een relatief nieuwe diagnose die verschillende eerdere aandoeningen, zoals chronische subjectieve duizeligheid en visuele vertigo, onder één noemer brengt. Het is een wereldwijd erkend ziektebeeld dat voornamelijk wordt gediagnosticeerd door KNO-artsen en neurologen.
De manueel therapeuten bij TIGRA Leeuwarden zijn gespecialiseerd in de behandeling van PPPD klachten. Neem contact op om een intakegesprek te plannen.
Bij TIGRA Leeuwarden kunt u ook terecht voor vestibulaire revalidatie bij andere vormen van duizeligheid. Als gevolg van een doorgemaakte periode van duizeligheidsklachten of na schade aan het evenwichtsorgaan is vestibulaire revalidatie een zeer belangrijke ‘tool’ in het bevorderen van herstel.
Neem contact op of bel 058-2800777
TIGRA Leeuwarden
Eysingastraat 3
8932 PD Leeuwarden